לידה שקטה
לידה שקטה: הבנת הגורמים והמניעה
לידה שקטה, אירוע טרגי ומטלטל, מתרחשת כאשר תינוק נולד ללא רוח חיים לאחר שבוע 20 להיריון. מקרים אלה, מלבד ההשלכות הנפשיות הקשות, לעיתים נובעים מרשלנות רפואית שניתן היה למנוע. הבנת הגורמים ללידה שקטה ואמצעי המניעה הדרושים יכולים לסייע להקטין את הסיכון לאירוע זה ולשפר את הטיפול באמהות במהלך ההיריון.
שכיחות וסטטיסטיקה
על פי נתונים עולמיים, לידה שקטה מתרחשת ב-1 ל-160 הריונות, עם הבדלים ניכרים בין מדינות שונות. בישראל השיעור דומה, וחשוב להכיר את מנגנוני הסיכון והדרכים לטיפול נכון באמהות במטרה להפחית את שיעור הלידות השקטות.
גורמים ללידה שקטה בשל רשלנות רפואית
רשלנות רפואית היא אחד הגורמים האפשריים ללידה שקטה, במיוחד כאשר לא ננקטים צעדים מתאימים או מתבצעות טעויות בטיפול. להלן מספר גורמים אפשריים הנובעים מרשלנות רפואית:
- מעקב הריון לקוי מעקב הריון תקין הוא המפתח להבטחת רווחת האם והעובר. חלק מהרשלנות בתחום זה נובע מאי-מעקב אחר בדיקות חשובות כמו בדיקות דם, אולטרסאונד והערכות גדילה תקופתיות. לדוגמה, עיכוב בגדילה תוך-רחמית (IUGR) הוא מצב שבו העובר אינו מתפתח בקצב הנדרש. אי זיהוי של עיכוב זה עלול להוביל ללידה שקטה, ובמקרים רבים ניתן היה לזהות זאת ולנקוט פעולות מתאימות.
- ניהול לא נכון של מצבים רפואיים בהריון קיימים מצבים רפואיים רבים המשפיעים על ההיריון ומצריכים התערבות זהירה. למשל, רעלת הריון, סוכרת הריונית, יתר לחץ דם, זיהומים ודימומים במהלך ההיריון הם מצבים המסכנים את חיי האם והעובר. חוסר טיפול מתאים במצבים אלה או אי-זיהוי מוקדם שלהם עלולים להוביל ללידה שקטה. לדוגמה, במצב של רעלת הריון, שבו לחץ הדם עולה וקיימת פגיעה בתפקודי הכליות, נדרשת תשומת לב רבה מצד הצוות הרפואי.
- כישלון בזיהוי מצוקה עוברית במקרים רבים, לידות שקטות מתרחשות כתוצאה ממצוקת עובר שאינה מזוהה בזמן. המצוקה יכולה להיגרם בשל ירידה באספקת החמצן לעובר, אשר מתבטאת בשינויים בקצב הלב. אי שימוש בניטור מתאים של דופק העובר בזמן אמת, או חוסר תגובה מהירה לצורך בניתוח קיסרי דחוף, עלול לגרום לאובדן חיי העובר.
- שימוש בתרופות או טיפולים לא מתאימים בחירת התרופות והטיפולים במהלך ההיריון היא קריטית. ישנם מקרים בהם רופאים עושים שימוש בתרופות שאינן בטוחות לשימוש במהלך ההיריון, או רושמים מינונים שאינם מתאימים. טעויות כאלה עלולות להוביל לנזקים בלתי הפיכים לעובר ואף למותו.
- ניהול לקוי של סיבוכים במהלך הלידה במהלך הלידה עצמה עשויים להתרחש סיבוכים שמצריכים התערבות מהירה. למשל, היפרדות שליה, מצב שבו השליה מתנתקת מהרחם לפני הלידה, מהווה מצב חירום רפואי. אם הצוות הרפואי אינו מזהה את המצב בזמן ואינו מבצע את הנדרש, עלול להתרחש אובדן עובר.
כיצד ניתן למנוע לידה שקטה
הימנעות מרשלנות רפואית יכולה למנוע מקרים רבים של לידה שקטה. להלן דרכים מרכזיות להפחתת הסיכון:
- מניעה ראשונית
- מעקב רפואי מוקפד: יש להקפיד על מעקב הריון מלא הכולל את כל הבדיקות הנדרשות, כולל בדיקות דם, בדיקות אולטרסאונד שגרתיות, והערכות מצב עובריות. ניטור התפתחות תקינה של העובר יכול לסייע בזיהוי מוקדם של סיכונים.
- שיפור נגישות לשירותי בריאות: נשים מכל מגזר גיאוגרפי צריכות גישה קלה למרפאות. זה קריטי למניעת לידות שקטות, בעיקר בקרב אוכלוסיות מוחלשות.
- ניהול נכון של סיבוכים
- הכשרה מתקדמת של צוותי הרפואה: הכשרת הצוותים בנוגע לניהול מצבים כמו רעלת הריון, סוכרת, ומצוקת עובר חיונית לזיהוי מוקדם וטיפול נכון. לדוגמה, על הצוות להיות מוכן לנתח את מצב העובר במקרה של ירידה בדופק, ולהחליט על ביצוע ניתוח קיסרי במידת הצורך.
- פרוטוקולים ברורים: יש לוודא קיום פרוטוקולים ברורים ומפורטים לטיפול במצבים מורכבים שעלולים להתרחש בזמן ההיריון והלידה. אכיפת פרוטוקולים אלה יכולה להציל חיים.
- תכנון מוקדם וזיהוי סיכונים
- הערכת סיכון פרטנית: תכנון מוקדם הוא כלי חשוב לצמצום סיכונים. יש לבצע הערכת סיכונים פרטנית לכל אישה ולהתאים לה את הטיפול, במיוחד אם מדובר במצבים כמו הריון מרובה עוברים, היסטוריה רפואית מורכבת או גיל מתקדם.
סיכום ומסקנות
חשוב להכיר את הגורמים השונים שעלולים להוביל ללידה שקטה בשל רשלנות רפואית, ולעודד התנהלות רפואית קפדנית ומודעת כדי להקטין את הסיכון למקרים טרגיים אלו. הטמעת אמצעי מניעה והתערבות נכונה הם מפתח לשמירה על בריאות האם והעובר. בנוסף, חשוב להגביר את המודעות בקרב נשים הרות והצוותים הרפואיים על מנת להבטיח שכולן יזכו לטיפול המקיף והטוב ביותר לאורך כל ההיריון.
אם חוויתם לידה שקטה כנראה שהייתה רשלנות רפואית. מוזמנים לפנות אלינו לבדיקת המקרה ובחינת היתכנות הגשת התביעה.
ליצירת קשר
השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר
עוד בנושא
קרע דרגה 3 בלידה
קרא עוד
לידה שקטה
קרא עוד
רשלנות רפואית באיחור אבחון סרטן
קרא עוד
שאלות ותשובות
עורך דין מומלץ רשלנות רפואית הוא עורך דין שיש לו את תשתית הידע הנרחבת וארגז הכלים המעשיים העשיר ביותר בתחום הרפואה והמשפט, בשילוב עם הניסיון והמיומנות בניהול משא ומתן והליכים משפטיים בתחום הרשלנות הרפואית, יחד עם הקשרים החשובים וההיכרות עם הגורמים הרפואיים שיש בידיהם כדי לעשות למען טובת התובע ומטרותיו בתיק רשלנות רפואית. עורך הדין מעניק יעוץ ראשוני ולאחר בחינת חומר הראיות בתיק והנסיבות, מועבר כלל התיעוד לבדיקת רופא מומחה על מנת לברר את שאלת האחריות הרובצת לפתחו של הגורם הרפואי, כלומר – האם במקרה פלוני מתקיימת רשלנות רפואית שניתן לתבוע בגינה? ומהו היקף הנזקים והנכות שנגרמו כתוצאה הימנה?
עורך דין מומלץ רשלנות רפואית ניסן מנו מוביל בתחומו, עוסק באופן בלבדי בדיני נזיקין ורשלנות רפואית ופועל למען תובעים בלבד במקצועיות ללא פשרות. בפגישתכם הראשונה עמו, יבחן עורך הדין מנו את נסיבותיכם ויעריך את מצבכם המשפטי לאור זכויותיכם כמטופלים בהתאם לחוק. משרדנו מקפיד על ליווי שוטף ושקיפות מלאה לאורך ההליך והתאמתו אישית לכל לקוחה ולקוח. הבטיחו את קבלת הייעוץ והליווי המשפטי לו אתם זקוקים וצרו קשר עם משרדנו באתר או בטלפון 050-2375955.
לצד טענות עובדתיות ומשפטיות, וכדי להוכיח טענת רשלנות רפואית המיוחסת לגורם רפואי, על התובע לצרף חוות דעת מומחים רפואיים בתחומים הרלוונטיים לתביעתו. מדובר בחוות דעת המתייחסת לרשלנות הרפואית עצמה ומבססת את האחריות המיוחסת לנתבע על דרך המעשה ו/או המחדל, וכן בחוות דעת לעניין אומדן והיקף הנזקים שנגרמו לתובע. משרד עורך דין רשלנות רפואית במרכז מפנה את לקוחותיו לבדיקות מומחים בכל תחומי הרפואה לצורך חוות דעת משפטיות. לצד עבודה מקצועית, יסודית וחתירה בלתי מתפשרת להישגים המשפטיים הטובים ביותר, שם משרדנו לנגד עיניו את טובת הלקוח והגשמת מטרותיו ופועל למענו בנאמנות ובשקיפות תוך הקפדה על זמינות עבורו. לסיוע מקצועי בנושאי רשלנות רפואית, צרו קשר עם עורך הדין ניסן מנו באתר או בטלפון 050-2375955.
משרדו של עורך הדין ניסן מנו מייצג ופועל למען תובעים בלבד, במסגרת תביעות רשלנות רפואית כנגד גורמים רפואיים שונים, בהם רופאים ואנשי צוות רפואי נוספים, בתי חולים וקופות חולים ואף גופים גדולים יותר כמו מדינת ישראל ומשרד הבריאות. מדובר בתביעות בגין נזקים שנגרמו לתובע ו/או למשפחתו אגב טיפולים רפואיים כגון בדיקות, אשפוז, ניתוח, אבחון רפואי שגוי או מאוחר, הריון, מעקב הריון ולידה ועוד נסיבות שונות.